Zo werkt Delft Support
Peter over meneer Van Dalen
Medewerker Team Wmo
Wat was de hulpvraag?
“Meneer Van Dalen kreeg op zijn 71e een hersenbloeding. Van een vitale man die nog twee keer per week tenniste en regelmatig alleen op zijn kleinkinderen paste, veranderde hij in één keer in een zeer hulpbehoevende man. Door de hersenbloeding was hij halfzijdig verlamd en zijn spraak was aangetast. Dat is natuurlijk psychisch een klap. En daarnaast kon hij zich in de eengezinswoning waar hij samen met zijn vrouw woonde niet langer zelf verplaatsen.”
Wat heb je gedaan?
“Na de aanmelding ben ik snel bij het echtpaar thuis op bezoek gegaan. Meneer van Dalen kon zich moeilijk verstaanbaar maken, hij werd geholpen door zijn vrouw. Samen hebben we besproken welke hulp ze nodig hebben, van verzorging thuis en psychische ondersteuning tot de aanpassingen in huis en ondersteuning bij vervoer. Daarna ben ik het hele huis doorgegaan. Ik kijk dan wat er nodig is: van het verwijderen van drempels, het aanbrengen van een traplift tot een aangepaste badkamer. Als het bedrag maximaal 5000 euro is, besluiten we meestal tot aanpassen. Als het meer kost, is verhuizen soms beter. Maar de woningnood is hoog momenteel en ook in een nieuw huis zijn vaak nog aanpassingen nodig. Voor meneer Van Dalen hebben we dus besloten tot aanpassen van hun bestaande huis.”
Waar liep je tegenaan?
“We willen dan natuurlijk zo snel mogelijk een aannemer inschakelen, maar helaas zijn die erg druk. Terwijl meneer Van Dalen zich nu in zijn eigen huis amper kan verplaatsen, dus hij heeft snel hulp nodig. Juist omdat de hele situatie voor hem zo ingrijpend is. Als mensen een eigen woning hebben, moeten ze eigenlijk zelf een aannemer vinden. Maar wij hebben korte lijntjes met enkele aannemers én werken gedeeltelijk met vaste prijsafspraken bij leveranciers, bijvoorbeeld voor een traplift. Uiteindelijk hebben we het gelukkig zo kunnen regelen dat een aannemer op korte termijn alle benodigde aanpassingen kon doorvoeren.”
Hoe gaat het nu?
“De spraak van meneer Van Dalen is gelukkig redelijk teruggekomen. Hij zit nog in een rolstoel, maar kan zich dankzij de aanpassingen nu in zijn eigen huis goed verplaatsen. We hebben individuele begeleiding ingezet. Die helpt hem om zijn situatie te accepteren en een nieuwe invulling te geven aan zijn leven. Ook leert hij zo omgaan met zijn beperkingen. Verder krijgt hij elke dag revalidatie en hij gaat twee keer per week naar een dagbesteding. Deels omdat het prettig is voor hem om zelf de deur uit te zijn én deels om zijn vrouw te ontlasten, die zo plotseling mantelzorger is geworden.”
* Vanwege de privacy zijn de namen gefingeerd.