De eerste 1000 dagen

Home » Jeugd en gezin » De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van uw kind, vanaf negen maanden voor de geboorte tot ongeveer twee jaar, zijn heel belangrijk voor de rest van het leven. De omgeving waarin een kind wordt geboren en opgroeit bepaalt in grote mate de kansen voor later. Kansen op school, op fijn werk en in de maatschappij. Bent u nog niet zo lang ouder, of verwacht u een kindje? En voelt u zich onzeker over het ouderschap? Vraag dan om hulp en investeer in een kansrijke start voor uw kind.

Lichte hulp

Praat over uw onzekerheid met mensen in uw omgeving, zoals vrienden of familie. Het is niet gek dat u het spannend vindt om ouder te worden of te zijn, elke ouder heeft dat weleens. Als u uw zorgen kunt bespreken, geeft dat rust. En misschien krijgt u wel nuttige tips.

Als mensen in uw omgeving u niet genoeg kunnen helpen, kunt u ook anderen inschakelen. Soms is lichte, kortdurende ondersteuning voldoende. Deze hulp kunt u vinden bij Delft voor Elkaar of bij de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau). Hiervoor kunt u zichzelf aanmelden.

Enkele voorbeelden:

  • Het Goede Start-gesprek. Maakt u zich zorgen over de komst van de baby? Weet u niet hoe u straks goed voor uw baby kunt zorgen? Of is uw thuissituatie lastig? Dan kunt een uitgebreid gesprek aanvragen met een jeugdverpleegkundige om u voor te bereiden op de komst van uw baby. Dit kan bij u thuis, of ergens anders en samen met uw partner of met anderen. U kunt tijdens dit gesprek al uw vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige vraagt hoe het gaat, luistert en geeft advies. (Goede Start gesprek – JGZ Zuid-Holland West (jgzzhw.nl)_
  • Wanneer één gesprek niet voldoende lijkt, is begeleiding door KASTO mogelijk. KASTO is een steuntje in de rug voor jonge ouders door een vaste begeleider. U heeft bijvoorbeeld vragen als: ‘Kan ik wel goed voor mijn kindje zorgen?’, ‘Gaat het financieel wel lukken?’ of: ‘Hoe houd ik het gezellig nu ik onder druk sta’? Of misschien heeft u weinig of geen mensen om u heen aan wie u steun heeft. Samen bespreekt u uw situatie en wat u nodig heeft voor een goede start voor u en uw kind. (Steuntje in de rug voor ouders in Delft – JGZ Zuid-Holland West (jgzzhw.nl))
  • Moedergroepen zijn er voor moeders die het fijn vinden om andere moeders te ontmoeten, of samen over het opvoeden van de kinderen te praten en even uit de dagelijkse sleur (Bel voor meer informatie met Delft voor Elkaar: 015 760 02 00)
  • Humanitas Home Start en Doorstart: Vrijwilligers bieden praktische en lichte opvoedondersteuning aan gezinnen met kinderen. (Delft – Home-Start (nl))
  • Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op de gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (de vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (de steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Aanmelden kan via www.buurtgezinnen.nl.

Heeft u vragen over het aanbod hierboven? Dan kunt u ons altijd even bellen. Dan denken we met u mee.

Aanmelden

Denkt u dat bovenstaande hulp niet genoeg is? Dan kunt u zich aanmelden bij Delft Support (zie aanmelden en werkwijze). Na uw aanmelding gaan we samen op zoek naar passende ondersteuning.