Jongeren van 16 tot 27 jaar

Home » Jongeren » Jongeren van 16 tot 27 jaar

Ben je tussen de 16 en 27 jaar? Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan kan de Jongerenacademie je misschien helpen om een baan of opleiding te vinden. In de tussentijd heb je mogelijk recht op een uitkering. Ook als je die wilt aanvragen, moet je eerst een afspraak maken bij de Jongerenacademie.

Ook voor andere vragen en zorgen

Ook als je andere zorgen hebt en je weet even niet waar je naartoe moet, kun je bij ons terecht. Denk dan aan psychische klachten, schulden of een goede invulling van je dag. Of misschien ben je in aanraking gekomen met de politie? Of heb je contacten waar je je niet goed bij voelt? De Jongerenacademie is er voor alle jongeren in Delft. Wij kunnen altijd met je meedenken en de juiste hulp inschakelen.

Vragen of gelijk aanmelden

  • Wil je eerst wat meer informatie, voordat je een afspraak met ons maakt? Mail ons dan op jongerenacademie@delftsupport.nl.
  • Of bel 14015, vraag dan naar iemand van de Jongerenacademie.
  • Je kunt ook appen met de Jongerenacademie! App naar: 06-40009349. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Je krijgt binnen 24 uur antwoord. (Dit nummer kun je dus alleen appen, niet bellen!)
  • Je kunt ook meteen een afspraak maken via 14015 of online:

Werkwijze

Je maakt een afspraak bij de Jongerenacademie. Tijdens deze eerste afspraak bespreek je met de consulent hoe het met je gaat. Samen bespreken jullie wat je nodig hebt aan hulp of ondersteuning. Ook bekijken jullie wat de mogelijkheden zijn om aan een baan te komen of een geschikte opleiding te vinden.

Uitkering aanvragen

Ook als je een uitkering wilt aanvragen, moet je eerst een afspraak maken met de Jongerenacademie. Na dit gesprek volgt een periode van vier weken waarin je op zoek moet gaan naar werk of een opleiding die bij je past.  Die is wettelijk verplicht als je een uitkering wilt aanvragen. Een training kan ook onderdeel zijn van deze zoekperiode. Of andere opdrachten die voor jou nuttig kunnen zijn. Daarnaast kunnen er nog andere inspanningen van je gevraagd worden. Dit hangt af van je situatie.

Zoekperiode
Na vier weken heb je opnieuw een gesprek. De consulent beoordeelt dan of je je voldoende hebt ingespannen tijdens de zoekperiode. Dit bepaalt of je een uitkering krijgt de eerste maand en de hoogte ervan.

Een plan maken
Je maakt nu samen met de consulent een plan. In dit plan staat hoe je ervoor zorgt dat je snel weer naar school gaat of een baan krijgt. Of dat je eerst een traject gaat volgen via ons. We verwachten dat je minimaal 24 uur per week besteedt aan het uitvoeren van je plan. Nu mag je een uitkering aanvragen, voor de tijd totdat je een baan hebt gevonden of terug naar school gaat.

Geen zoekperiode
Je hebt geen verplichte zoekperiode in deze situaties:

  • je hebt het afgelopen jaar een opleiding gevolgd in het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs
  • je hebt een medische urenbeperking
  • je behoort tot de doelgroep voor loonkostensubsidie
  • je bent een doorverhuizer vanuit een andere gemeente
  • je bent aan het einde van je WW

Voor deze groepen geldt dat je direct een aanvraag voor bijstand kunt indienen.

Mbo 4, hbo of universiteit

Heb je een diploma voor mbo 4, hbo of de universiteit? Ook in jouw geval is er een verplichte zoekperiode van vier weken voordat je een uitkering kunt aanvragen. Je moet breed solliciteren. Dus ook op werk buiten jouw regio of vakgebied. Of werk op een lager opleidingsniveau. Ook moet je al het werk accepteren dat je krijgt aangeboden. Ook voor jou kunnen we een training verplicht stellen tijdens de zoekperiode.

Zelfstandig ondernemers

Ben jij zelfstandig ondernemer, maar heb je geen of te weinig inkomsten? Kijk dan of je bijstand voor zelfstandigen kunt aanvragen.

Kind van een ouder van de Toeslagaffaire

Is jouw vader of moeder gedupeerd door de toeslagenaffaire? Voor jou is er de kindregeling. Dit is een herstelregeling waardoor je recht hebt op een geldbedrag van de Belastingdienst. Ook kun je terecht voor hulp bij ons speciale hulpteam voor Delftse gedupeerde ouders en hun kinderen. Samen kijken we naar jouw situatie en naar welke hulp er nodig en mogelijk is. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente: https://www.delft.nl/inkomen/hulp-bij-schuld/hulp-bij-problemen-door-toeslagenaffaire/informatie-voor-kinderen-van

Heb jij mogelijk recht op een WW-uitkering?

Als je je baan bent kwijtgeraakt, heb je mogelijk recht op een WW-uitkering van het UWV. Deze moet je dan eerst aanvragen voordat je een bijstandsuitkering aanvraagt. Kijk op de voorwaarden voor WW op Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering? | Rijksoverheid.nl en vraag daarna de WW-uitkering aan via WW-uitkering aanvragen | UWV | Particulieren.