Delft Supporters over hun werk
Merve Arslan, consulent Jongerenacademie
“Ik houd van de speelsheid van jongeren en elke dag is anders.”
“Ik werk nu 1,5 jaar bij de Jongerenacademie van Delft Support. De functie sprak me aan, omdat je binnen de kaders en wetten van de participatiewet veel vrijheid hebt om jongeren te helpen. Ik spreek met ze af, bespreek wat ze willen met hun toekomst, help ze met werk of een opleiding, help hen orde te scheppen in hun leven. Ik motiveer ze, ik push ze, maar geef ze ook de ruimte om fouten te maken. Ik werk deels voor het Jongeren Perspectief Fonds, voor jongeren met problematische schulden. De gemeente neemt hun schulden over, zodat ze lucht krijgen. Natuurlijk wel onder voorwaarden: ze moeten zich aan de afspraken houden, een maatschappelijke stage volgen én zich ontwikkelen.
Fouten maken
Mijn werk geeft me veel energie, ik vind het zó leuk! Ik houd van de speelsheid van jongeren en elke dag is anders. Zij ontwikkelen zich, dus ze maken elke dag andere keuzes. Je weet nooit wat je nu weer te wachten staat. Ik investeer in vertrouwen, ik wil naast de jongeren staan. Ik veroordeel ze niet om de keuzes die ze maken, maar maak wel duidelijk dat die consequenties hebben. Maar ook na een foute beslissing blijf ik naast ze staan, ik blijf communiceren. Fouten maken is menselijk, daar moet je mee leren omgaan. Het zijn vaak jongeren met bagage en ze zijn soms wanhopig. Ik vind het zo mooi om te zien hoe die jongeren groeien.
Veel ruimte
Van mijn werkgever krijg ik de ruimte om creatief te zijn in mijn oplossingen. Denk ik dat het beter is om op een andere plek dan kantoor af te spreken met een jongere? Dan doe ik dat. Ik vind dat er in de gemeente nog te weinig aanbod is voor onze doelgroep, bijvoorbeeld voor ex-gedetineerden, chronische zieken of jongeren met autisme. Als dagbesteding kunnen die gaan tekenen, maar dat trekt ze helemaal niet. Daarom zijn we ons nu aan het oriënteren welke bedrijven eventueel kunnen aansluiten bij onze doelgroep. Ook overleggen we met bestaande reïntegratiebedrijven of zij hun aanbod kunnen aanpassen aan de doelgroep.
Soms op de rem
Ons werk is continu in ontwikkeling; we zijn altijd bezig met groeien, ontwikkelen, nieuwe plannen en mogelijkheden zoeken voor de jongeren. Soms trappen we binnen ons team even op de rem; we moeten ervoor oppassen dat we niet té veel tegelijk oppakken. Maar het is heerlijk om bezig te zijn met hoe we de jongeren nóg beter kunnen helpen.”