Delft Supporters over hun werk

Marco van der Borg

Marco van der Borg, Wmo-adviseur

“Je neemt als Wmo-adviseur een beslissing die bepalend kan zijn voor iemands kwaliteit van leven.”

“Ik werkte bij een leverancier van hulpmiddelen, maar wilde graag naar de andere kant. Ik was te veel bezig met beleid, met aanbestedingen en het werken achter de computer. Ik miste het klantcontact met de eindgebruiker, de cliënt dus. Daarom ging ik twee jaar geleden bij Delft Support aan de slag.

Diversiteit
Het mooie van het werk als Wmo-adviseur vind ik de diversiteit; dan weer ga ik langs bij een klein kind met een beperking, dan weer bij een ouder echtpaar. De contrasten zijn groot en elke dag is anders. Ik vind het heerlijk om op mijn fiets te stappen en op huisbezoek te gaan. Te zien hoe de inwoner thuis erbij zit. Tijdens de kennismaking zie ik al hoe iemand naar de keuken loopt, ik kijk rond, ik luister. Die eerste indrukken zijn voor mij heel belangrijk.

Grote verantwoordelijkheid
Je hebt als Wmo-adviseur een grote verantwoordelijkheid: je neemt een beslissing die bepalend kan zijn voor iemands kwaliteit van leven. Dat kan positief of negatief uitvallen. Het liefst help ik natuurlijk, ik ben tenslotte hulpverlener. Maar het gaat wel om gemeenschapsgeld. Daarom is mijn eerste vraag altijd: wat heeft u zelf al gedaan? Wat kan uw netwerk doen? Soms blijkt dat een aanvraag niet nodig is, maar ik geef dan wel tips en adviezen. Meestal verlopen de huisbezoeken prettig, ook bij een afwijzing, als we samen tot een andere oplossing komen. En mensen kunnen altijd opnieuw een melding doen als de situatie verslechtert.

Soms even slikken
Kinderen vind ik geweldig. Pas was ik bij een jongen die nog nooit in een rolstoel had gezeten. Die mag ik dan laten zien hoe dat werkt. Hij kon zich opeens zelfstandig verplaatsen, zo blij was hij. Dan moet ik wel even slikken. Je werkt aan de toekomst van een cliënt. Dat is het mooie: we zorgen dat iemand kan blijven meedoen aan de maatschappij, in huis of daarbuiten.

Onmogelijke mogelijk maken
Woningaanpassingen vind ik ook mooie zaken; ik houd van de techniek die erbij komt kijken en weet alles wat er op de markt is. Ik vind het mooi om het onmogelijke mogelijk te maken. Dat kost tijd en uitzoekwerk. Rekenen doe ik graag: als ik deze aanpassing doorvoer, kost dat veel geld. Maar als ik dat niet doe, heeft dat ook gevolgen. Als iemands gezondheid daardoor verslechtert, of iemand kan daardoor niet meer thuis wonen, dan kost dat méér geld. Terwijl de kwaliteit van leven dan minder is. Zo is het werk één grote puzzel.

Openheid in team
Ik houd van de creativiteit die je nodig hebt in dit werk, zowel in het voeren van de gesprekken als bij het vinden van een oplossing. Dat maakt het afwisselend. En ik ben blij met de fijne samenwerking in het team. We overleggen veel met elkaar. Niemand schaamt zich ervoor om iets niet te weten. Die openheid maakt het fijn samenwerken.”