In april was het weer tijd voor een cliëntentafel. Vijf ouders, cliënten van Team Jeugd, kwamen naar het stadskantoor om met ons te praten over onze dienstverlening. Het thema van deze avond was communicatie over het proces. Het doel was om onder andere ervaringen te delen over de aanmelding, communicatie met de casemanager en de afronding van het traject. Nina, medewerker Team Jeugd, was een van de begeleiders: “We kijken terug op een waardevolle avond.”

Aanmelding
Cliënten geven aan dat openheid tijdens het aanmeldproces essentieel is. Nina: “Ouders vinden het fijn dat we transparant zijn over de wachttijden en over wat we wel en niet bieden. Ook zijn we duidelijk over de vervolgstappen na een aanmelding.” Cliënten noemen het positief dat DS breed kijkt (gezin, school, hulpvragen) en de rol als ‘tussenschakel’ goed vervult. De wisseling van casemanagers wordt soms als belastend ervaren, omdat ouders hun verhaal meerdere keren moeten herhalen. Een aanbeveling is dan ook om te zorgen voor continuïteit van contactpersonen.

Communicatie met de casemanager
De ouders vinden het contact met hun casemanager over het algemeen positief: de communicatie is duidelijk en de betrokkenheid is groot. Nina vertelt: “Ouders vinden het prettig dat iemand ‘naast’ in plaats van ‘boven’ hen staat. Een gevoel dat er naar hen wordt geluisterd en dat ze op iemand kunnen bouwen, maakt dat een client zich gehoord voelt.” De aanwezige cliënten vinden hun casemanager betrokken. Het contact is laagdrempelig. Ze hebben wel behoefte aan een vaste ‘check-in’ (bijvoorbeeld maandelijks). Ook zou er vaker geëvalueerd mogen worden, ook juist in rustigere periodes. Dit helpt om richting en overzicht te behouden. Nina: “Een aanbeveling die we hebben gekregen is dan ook om vaste contactmomenten in te plannen voor cliënten die zelf minder snel aan de bel trekken.”

Afronding van traject
De cliënten vinden het prettig dat er iemand betrokken blijft, ook na afloop van de actieve ondersteuning. Die ‘waakvlamfunctie’ wordt gewaardeerd: het geeft een gevoel van veiligheid dat ouders kunnen terugvallen op ondersteuning als dat nodig is. Sommige cliënten vinden het onduidelijk wat het vervolgtraject is, vooral als ze minder vaak contact hebben. Ze hebben behoefte aan een duidelijke stip op de horizon: wanneer stopt de ondersteuning? Wat is het toekomstperspectief? Ook daarvoor helpen regelmatige evaluaties.

Terugblik op de bijeenkomst
Nina vond het een nuttige bijeenkomst: “De cliëntentafel heeft waardevolle inzichten opgeleverd. De ouders noemen de persoonlijke benadering, communicatie en inzet van de casemanagers positief. Verbeterpunten liggen vooral in continuïteit van contactpersonen, vaste contactmomenten en tijdige evaluaties. De ouders vonden het fijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen, hierdoor voelen zij zich minder ‘alleen’ in hun situatie. Een andere ouder noemde dat ze nu een duidelijker beeld heeft van de stappen en de processen van Team Jeugd.”