Pieter Jan, PAD-coach bij het Sociaal Team van Delft Support, is sinds deze maand lid van de Expertisepool Rivaliserende Jeugd in de regio Haaglanden. Samen met ongeveer 24 anderen deelt hij kennis en ervaringen over rivaliserende jeugd en drillrap, binnen de eigen organisatie en in het netwerk. “In Delft werken PAD-coaches met jarenlange ervaring in het erkennen, herkennen en begeleiden van die jongeren. Mooi als we die kennis en ervaring breder kunnen delen.”

Expertisepool
In de expertisepool zitten coaches als Pieter Jan, maar bijvoorbeeld ook (jeugd)reclassering, gemeenten en politieagenten. “We komen vanaf nu regelmatig samen om nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Mensen uit de regio die een vraag hebben over dit onderwerp, kunnen ons benaderen. Dan denken we met hen mee.”

Tegenwicht bieden
Wat wordt Pieter Jan’s belangrijkste bijdrage aan de expertisepool? “Ik ga natuurlijk mijn kennis delen, maar ik wil ook wat tegenwicht bieden. Veel mensen nemen beslissingen op basis van papier: wat staat er in de systemen over deze jongen? Ik neem beslissingen op basis van wie er naast me zit. Ik ga iemand niet veroordelen om wat ‘ie vroeger heeft gedaan. Als je eenmaal zo’n stempel krijgt, kom je daar maar moeilijk vanaf. Ik zit ook in de pool om ervoor te zorgen dat eerlijk wordt gekeken naar die jongens.”

PAD In Delft
In Delft werken we volgens PAD: de Persoonlijke Aanpak Delft. In PAD werken de gemeente en Delft Support samen met de politie en verschillende partners in de stad aan het bestrijden van criminaliteit en overlast door jongeren. Vanuit het Sociaal Team van Delft Support zijn vier PAD-coaches betrokken, waaronder Pieter Jan: “We werken met een bevlogen club mensen. Als partners werken we goed samen en we hebben korte lijnen. De politie straft fouten niet direct af, maar overlegt met ons wat het beste werkt voor zo’n jongen. Dat vind ik belangrijk.”

Lees meer over PAD: PAD – Persoonlijke Aanpak Delft – Delft Support