Vandaag is het de #dagvandescheiding. Elke maand organiseren we samen met het Kenniscentrum Kind en Scheiding een laagdrempelig spreekuur. Maar we doen meer: zo begeleiden we ook ouders tijdens een complexe scheiding om de samenwerking te herstellen. Daarvoor doen we mee aan de tweejarige pilot Een goed begin, samen met het Kenniscentrum Kind en Scheiding en TNO. Collega’s Nadia en Saloua zien nu al de positieve gevolgen: “Samen ontwikkelen we met ouders een nieuw scheidingsverhaal en dat werkt.”

Hulp aan ouders
Twee collega’s richten zich bij deze aanpak samen op de scheiding van de ouders. Een derde collega houdt zich daarnaast bezig met de andere problemen van het gezin. Nadia: “We zien vaak dat bij gezinnen waar de scheiding een grote rol speelt, het kind hulp krijg. Terwijl de hulp eigenlijk naar de ouders moet gaan. Als je daar in de beginfase tijd en energie in stopt, voorkom je grotere problemen.”

Nieuw scheidingsverhaal
Saloua vertelt: “We bouwen eerst aan vertrouwen door apart met de ouders af te spreken. We praten over hun eigen scheidingsverhaal. En we bieden inzicht in het effect van hun handelingen op hun kinderen.”  In het volgende gesprek komen beide ouders en professionals met zijn vieren samen. “Dan delen we met elkaar wat de ouders in de eerdere gesprekken hebben gedeeld. Zo ontstaat begrip voor elkaar”, vertelt Nadia. “We bespreken wat beide ouders belangrijk vinden voor hun kind en hoe ze dat willen bereiken. Zo creëren ze samen een nieuw scheidingsverhaal. We werken echt aan een duurzame samenwerking op de lange termijn.”

Ook andere professionals
Wat hopen de collega’s dat de pilot oplevert? Saloua: “Het doel is dat ouders beter leren samenwerken, zodat hun kinderen minder lijden onder de scheiding.” Nadia voegt toe: “En ik hoop dat andere professionals ook op deze manier gaan werken. In deze pilot leren we echt wat wel en niet werkt. Daar kan straks iedereen van profiteren.”