Zo werkt Delft Support

Debby over Milou

Medewerker Team Jeugd

Wat was de hulpvraag?

“Milou ken ik al negen jaar, sinds ze vier is. Haar moeder had zichzelf aangemeld, omdat ze de zorg als alleenstaande ouder van twee kinderen met een minimaal netwerk nauwelijks aankon. Haar moeder lag dagen op de bank, had weinig energie en zei dat ze het moederschap erg zwaar vond.  Moeder had zelf veel meegemaakt in haar eigen jeugd. De vader van Milou was niet in beeld. Met de vader van het jongste kind liep het contact stroef. Milou zelf liet bijzonder gedrag zien: ze was heel druk en beweeglijk, kon zich op school niet concentreren en raakte snel van slag als iets anders liep dan ze in haar hoofd had.”

Wat heb je gedaan?

“We hebben voor Milou een weekendpleeggezin gevonden. Haar broertje ging om het weekend naar zijn vader, zodat hun moeder even rust had. Dat liep een tijd goed, maar helaas moest het pleeggezin door omstandigheden ermee stoppen. Dat betekende opnieuw een negatieve ervaring voor Milou. Uiteindelijk hebben we Action Kids ingezet, waar zij kon logeren in het weekend. Verder heb ik de GGZ ingeschakeld. Die heeft een onderzoek uitgevoerd bij Milou vanwege haar bijzondere gedrag. Zij hebben eerst de diagnose ADHD gesteld, enkele jaren later kwam ook de diagnose autisme erbij. Ook haar broertje mocht af en toe logeren bij Action Kids, omdat hun moeder meer rust nodig had. Hij had op dat moment nog geen diagnose, maar hij stond op de wachtlijst voor onderzoek omdat ook hij opvallend druk gedrag vertoonde. “

Waar liep je tegenaan?

“Met de moeder ging het een tijd lang niet zo goed en daar hadden de kinderen last van. Moeder heeft door de jaren heen wel psychologische hulp gezocht, maar dat hielp onvoldoende. Uiteindelijk is ze in 2019 samen met Milou in behandeling gegaan bij Familie Fact van GGZ-Delfland. Bij deze afdeling krijgen meerdere gezinsleden tegelijk een behandeling. Hier denken ze met een heel team aan specialisten mee over wat het gezin nodig heeft.”

Hoe gaat het nu?

“Omdat moeder met haar verleden aan de slag is gegaan, is het haar uiteindelijk gelukt om alles te verwerken. De kinderen werden ook groter en dus zelfstandiger, waardoor zij meer ruimte had om aan zichzelf te werken. Ze kreeg meer energie, zodat ze meer aandacht kon besteden aan haar kinderen. Ook haar jongste zoon heeft diagnoses gekregen: ADD en autisme. Dankzij medicatie gaat het beter met zijn concentratie. Het gaat op dit moment goed met Milou, haar moeder en met haar broertje. Milou is bijna volwassen en gaat starten met een mbo-opleiding. De jongste zit in de tweede klas van de middelbare school en ook met hem gaat het goed. Moeder werkt en heeft ook na het werk nog voldoende energie. Zij heeft aangegeven dat ze geen hulpvraag meer heeft en ze is blij met het verloop van het hulpverleningstraject.”

 

* Vanwege de privacy zijn de namen gefingeerd.