Schoonhouden van uw woning

Wat kunt u doen als u door een ziekte of beperking niet meer in staat bent om uw woning schoon te maken?
 
Home » Wmo » Schoonhouden van uw woning

Er zijn twee voorzieningen voor huishoudelijke hulp:

  • de basisvoorziening huishoudelijke hulp voor maximaal 40 uur.
  • huishoudelijke hulp via de Wmo voor langdurige hulp.

 

Basisvoorziening huishoudelijke hulp

Bent u tijdelijk beperkt door bijvoorbeeld een operatie? Dan kunt u gebruikmaken van de basisvoorziening huishoudelijke hulp. Huishoudelijke hulp is mogelijk voor maximaal 40 uur. U betaalt een eigen bijdrage van € 5,- per uur. De gemeente betaalt de rest. Dit lage tarief geldt voor iedereen, het maakt niet uit hoe hoog uw inkomen is. U betaalt de bijdrage direct aan de thuiszorgorganisatie en u heeft geen Wmo-indicatie nodig.

Ook als mantelzorger kunt u in aanmerking komen voor deze voorziening als u minimaal 8 uur per week en 3 maanden of langer voor iemand zorgt. Wel moet u zich als mantelzorger eerst aanmelden bij Mantelzorg Delft voor Elkaar of bij een wijkcontactpunt.

Bekijk de Folder basisvoorziening Huishoudelijke hulp  voor meer informatie. U kunt de voorziening zelf aanvragen bij een van de aanbieders in de folder.

Langdurige hulp

Heeft u langdurige hulp bij het huishouden nodig en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Meld u dan aan voor een Wmo-voorziening. De gemeente neemt dan contact met u op. Voor hulp bij het huishouden via een Wmo-voorziening betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte is sinds 2019 voor iedereen gelijk. Zie: eigen bijdrage.

Voor huishoudelijke hulp via de Wmo zijn er twee mogelijkheden:

  • U krijgt huishoudelijke hulp via een Persoonsgebonden Budget (PGB). Dan huurt u zelf een thuiszorgorganisatie of particuliere hulp in.
  • Bij hulp in natura krijgt u hulp van een van de zorgaanbieders die de gemeente heeft geselecteerd.