Kortdurend verblijf en respijtzorg

Met respijtzorg of kortdurende zorg laat u zich als mantelzorger tijdelijk vervangen door een professionele zorgverlener.
 
Home » Wmo » Kortdurend verblijf en respijtzorg

Respijtzorg is bedoeld om u als mantelzorger te ontlasten. Hiervan kunt u gebruik maken als u overbelast raakt of als u tijdelijk niet de zorg kunt geven die nodig is. Bijvoorbeeld omdat u wordt opgenomen in het ziekenhuis of moet herstellen na een operatie.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor respijtzorg zoals:

  • Opvang buitenshuis, zoals dagopvang, logeerhuizen of zorgboerderij
  • Hulp thuis, begeleiding of persoonlijke zorg.

 

Duur

  • U mag 6 weken per jaar gebruik maken van respijtzorg.
  • Bij kortdurend verblijf kunt u maximaal 3 x 24 uur per week in een zorginstelling logeren. Verblijft u er langer, dan is er sprake van een opname en heeft u een indicatie nodig.

 

Wat kunt u zelf doen?

Voordat u de gemeente om hulp vraagt, is het belangrijk dat u eerst zelf naar oplossingen zoekt. Wellicht kunnen familie, buren of vrienden u helpen.

 

Strandgoed Ter Heijde

Strandgoed ter Heijde biedt kortdurend verblijf of respijtzorg. U heeft hiervoor een Wmo-indicatie nodig. U betaalt per dag een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de website van Strandgoed ter Heijde.

 

Wmo-voorziening aanvragen

Komt u er niet zelf uit of met hulp van anderen? Dan kunt u contact opnemen met de Wmo of een melding doen voor een Wmo-voorziening. Na uw melding neemt de gemeente contact met u op. Voor de zorg betaalt u een vaste eigen bijdrage. Dit bedrag is in 2020 maximaal €19 per maand per huishouden.