Collega’s vertellen

 

Home » Werken bij Delft Support » Delft Supporters vertellen » Jeroen van der Bijl

Jeroen van der Bijl

Wmo-adviseur

“Toen ik buiten stond had ik echt het idee dat ik samen met de cliënt alle mogelijkheden had verkend en tot goede oplossingen was gekomen. Waanzinnig leuk vind ik dat, daar krijg ik energie van.”

“Als een inwoner van Delft een melding doet voor een Wmo-voorziening, komt die melding bij een van ons terecht. Wij doen eerst zelf vooronderzoek, waarna we een gesprek thuis met de cliënt plannen. Dan vragen we heel goed door wat precies het probleem is. Ook kijken we naar de mogelijkheden van het netwerk: wat kun je zelf? Wat kunnen je buren of je familie? Waar is het voorliggend veld toereikend en waar is wel een maatwerkvoorziening nodig? Na het gesprek schrijven we een ondersteuningsplan, waarmee de cliënt eventueel een aanvraag kan doen voor een arrangement.

Eindigen met handdruk

Eigen kracht is natuurlijk het uitgangspunt, ondersteuning bieden we alleen als die echt nodig is. Best een uitdaging om dat te achterhalen. Mijn motto is wel om elk gesprek te eindigen met een handdruk. Ook als een cliënt niet krijgt wat hij voor ogen had, hoop ik dat ie me toch bedankt voor het meedenken. Gelukkig lukt dat bijna altijd.

Goede gesprekken

Je moet echt nieuwsgierig zijn om dit werk te kunnen doen. En je moet goed kunnen praten: elke cliënt is anders, elke situatie is anders. Het is een uitdaging om in een uitgebreid gesprek tot de kern te komen van het probleem. De vraag achter de vraag te achterhalen. En vervolgens samen tot de beste oplossingen te komen. Wij stellen niet de diagnose en we zijn ook niet de behandelaar. Wel zijn we heel goed in onderzoeken, ondervragen en doorvragen. Ik geniet ervan om zulke gesprekken te voeren. Deze week nog had ik een intensief gesprek, meer dan twee uur was ik binnen. Toen ik buiten stond had ik echt het idee dat ik samen met de cliënt alle mogelijkheden had verkend en tot goede oplossingen was gekomen. Waanzinnig leuk vind ik dat, daar krijg ik energie van.

Jezelf ontwikkelen

Ik doe dit werk al twintig jaar; ik begon bij een leverancier in hulpmiddelen, maar bleek beter te kunnen praten dan sleutelen. Mijn expertise ligt wel nog steeds in de hulpmiddelen. Maar ik heb wel mijn grenzen verlegd, want inmiddels zit ik ook in de expertisegroep beschermd wonen. Goed vind ik dat bij Delft Support: iedereen zit in twee expertisegroepen, zoals autisme, daklozen, somatiek of psychogeriatrie. De Wmo is zó breed, je kunt nu eenmaal niet overal vanaf weten. Zo kun je je goed specialiseren. Daarnaast is er vaak ruimte om neventaken te doen die passen bij je interesses. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen.”