Liviesa Leonora

Liviesa Leonora, casuscoördinator Sociaal Team

“Ik heb ongeveer vijftien casussen tegelijk onder mijn hoede, soms zijn dat individuen, soms hele gezinnen. Zij hebben heel verschillende problemen, maar complex is het altijd.”

 
Home » Liviesa Leonora, casuscoördinator Sociaal Team

“Mensen komen pas bij ons terecht als er sprake is van multiproblematiek, dat betekent dat ze problemen hebben op zes of meer leefgebieden, waaronder bijvoorbeeld schulden, verslaving en opvoedproblematiek. Als coördinator leid ik de multidisciplinaire overleggen over een gezin. Hier zijn veel partijen bij betrokken, zoals de GGZ, verslavingszorg, de woningbouwcorporatie of schuldhulpverlening. Met elkaar en met het gezin erbij, bespreken we het gezinsplan en wat ons doel is.

Geen tunnelvisie

Mijn werk is heel afwisselend. Het ene moment probeer ik een woningontruiming te voorkomen en betrek ik een financieel specialist erbij. Het andere moment voer ik zelf gesprekken met individuen of ik probeer ouders opvoedvaardig te maken. Dikwijls betrek ik daarbij externe organisaties die ik inkoop vanwege hun expertise. Je kan geen tunnelvisie hebben, we kijken echt naar het geheel. De problematiek hangt met elkaar samen dus flexibel zijn en snel kunnen schakelen zijn een vereiste! Sommige zaken vereisen ook snelle actie, dan moet je gelijk handelen. Ik houd wel van die diversiteit.

Kleine stapjes vooruit

Soms zijn zaken zo complex dat je amper weet waar te beginnen. Dan verbaas je je weleens hoe het zover heeft kunnen komen. In die gevallen zijn we al blij met kleine successen. Je kunt dan niet verwachten dat in kort tijd én de financiën op orde zijn, én er geen ruzie meer is, én de kinderen op tijd op bed liggen én de ouders GGZ-hulp krijgen. Dan zijn we al tevreden als het de ouders lukt om ’s avonds eten op tafel te krijgen. Ik geef hen dan ook een compliment; het zijn kleine stapjes vooruit op weg naar een groter doel. In die gevallen overleg ik ook met collega’s: is dit nu het maximaal haalbare of vragen we nog meer? Ik werk bij Delft Support in een fijn team, met collega’s met wie ik goed kan sparren. Het voelt veilig om mijn twijfels te delen. En ook met de andere teams binnen Delft Support (Wmo, Team Jeugd en Jongerenacademie) is de samenwerking goed, we weten elkaar goed te vinden.

Aansluiting vinden

Je houdt altijd rekening met het vermogen van de cliënt. Alle ouders willen het beste voor hun kind, maar het lukt niet altijd om dat te geven. Gelukkig zie ik bij veel mensen de hoop dat het beter wordt, ze geven niet op. Dat doe ik zelf ook niet; ik heb pas een jongen begeleid die depressief en gameverslaafd was. Elke ochtend ging ik bij hem langs en probeerde ik contact te leggen. Ik hield vol en uiteindelijk kon ik tot hem doordringen. Dat is ook mijn kracht; aansluiting vinden bij de cliënt, bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt. Soms heeft het tijd nodig, maar uiteindelijk lukt het om genoeg vertrouwen op te bouwen. Als dat lukt, geeft mij dat veel voldoening.

Jongeren zien groeien

Ik werk vaak met jongeren, vanuit mijn vorige functie heb ik daar veel ervaring mee. Veel jongeren hebben niet de kansen gekregen die ze nodig hadden om zich volwaardig te ontwikkelen. Daarom is het mooi om hun talenten naar boven te halen, hen te zien groeien. Gelukkig zien we ook vaak dat onze hulp zin heeft. Pas nog heb ik een jonge moeder van 19 jaar begeleid. Ze is geplaatst in een woonvorm voor jonge moeders, want thuis kreeg ze niet de juiste steun. Nu woont ze zelfstandig met haar kindje en doet ze het heel goed, dus ik kan haar met een gerust hart loslaten. Daar word ik echt blij van, zulke casussen geven energie, dat zijn echt de parels in mijn werk.”

    Word jij mijn nieuwe collega?

    Casuscoördinator Multiproblematiek (32-36 uur)
    Ben jij die doortastende generalist in het sociaal domein, die er voldoening uit haalt om in complexe gezinssituaties te opereren?

    Lees meer